Så läser du till VVS-montör i Malmö

Så läser du till VVS-montör i Malmö

Tycker du om att jobba fysiskt, problemlösande och vill bli eftertraktad på arbetsmarknaden? Läs utbildningar inom VVS.  Har du inte gymnasieutbildning inom området kan du utbilda dig som vuxen hos utbildningsföretag som Astar och Lernia i Malmö innan du går vidare till att söka arbete via denna länk.

Lernia

Lernias utbildning sträcker sig över 59 veckor där eleverna får ta del av teoretisk kunskap, självstudier, grupparbeten och praktiska övningar. En del av studietiden består av praktik då man får se hur det är att jobba med VVS inom olika företag. Ett sätt att omsätta teoretiska kunskaper i yrket.

Utbildningslokalen ligger på Fårögatan 10 i Malmö.

Astar

Utbildningen hos Astar är 60 veckor och skiljer sig därmed extremt lite mot Lernia. Utbildningen ger grundläggande kunskap inom VVS. Här används Google for Education där allt utbildningsmaterial finns samlad via text, bild och video. Därmed kan du själv ta del av materialet om och om igen. Utöver detta ingår även specifika böcker inom VVS. Detta gör att studienivån kan anpassas helt efter elevens förkunskaper och behov. Utbildningen genomförs på uppdrag från Lunds Kommun men sker i Malmö.

Vuxenutbildning är för dig som

Från och med den första juli det året du fyller 20 år får du gå på Komvux. Utbildning innan denna ålder sker på gymnasium. Även om det är privat utbildningsföretag så är det kommunerna som avgör vilka som får platserna. Ansökan sker alltså till Komvux via kommunen. Därmed kan utbildningen ges utan att det kostar något för eleverna.

Arbetsmarknaden

Om du vill jobba inom VVS är chansen mycket stor att du får jobb efter färdig utbildning. Arbetsförmedlingen sammanfattar att konkurrensen om jobben är ”mycket liten” i hela Skåne. Det gäller även framförallt i de större städerna som Malmö och Lund. Bristen på utbildad personal är stor vilket gör att VVS-montör är ett så kallat bristyrke. Efter att du fått erfarenhet och jobbat några år inom VVS kan du både vidareutbilda dig eller söka dig till jobb med högre lön eller mer avancerade arbeten.

Under hösten 2019 publicerade Aftonbladet en artikel med de största bristyrkena i Skåne där just VVS-montörer var med. Visserligen fanns viss skillnad gällande de olika bristyrkena mellan Lund och Malmö men bristen på hantverkare är generellt stor.

Andra yrken som nämndes som bristyrken var bland annat snickare, elektriker och fordonsmekaniker. Inom utbildningar där högskoleutbildning krävs var bristen stor på bland annat förskolelärare, specialpedagoger, tandläkare och IT-specialister.