Elektriker

Tänk om elavbrottet hade slagit ut all elektronisk utrustning vid midnatt den 1 januari 2000? Hur skulle världen ha sett ut idag? Hur hade din vardag sett ut? Och framför allt: vad hade alla elektriker tagit sig till?

Nu hände det lyckligtvis aldrig. Elektriker behövs fortfarande, men vet du hur viktiga de faktiskt är? Mycket av jobben en elektriker utför är uppenbara säkerhetsrisker med obarmhärtig starkström som skulle grilla King Kong – och de gör det varenda dag! Nya jobb innebär nya risker, men de gör det lika entusiastiskt i alla lägen för att du ska slippa.

I modern tid behöver du inte ringa runt och jaga en elektriker, utan du kan med några enkla klicka gå in på en sida som tillhandahåller fantastiska söktjänster för elektriker med verksamhet i Stockholm. Det enda som krävs är några grundläggande uppgifter om dig och dina behov.

El är en förutsättning för det mesta som håller världen i rullning idag. Utan el skulle du inte kunna laga maten på spisen, hålla varorna kylda eller vara inomhus utan mössa och vantar på vintern. Vart du än går möts du av byggnader, maskiner och utrustning som är beroende av elektricitet. Samhället vi lever och utvecklas i idag skulle inte fungera utan el, så låt oss därför ta en närmare titt på vad elektricitetens riddare faktiskt gör.

När behövs en behörig elektriker?

Om det är starkström som ska hanteras så är det behörighetskrav som gäller för att hantera installationen. Gränsen för vad som räknas som starkström är inte helt tydlig alla gånger, men en tumregel är att gränsen går vid den vanliga hushållsströmmen. Hantering av ett eluttag, för att ta ett exempel, kräver behörighet. Detsamma gäller fasta ledningar och strömbrytare. Du som obehörig privatperson får i regel byta ut glödlampor och liknande åtgärder som inte medför någon direkt risk.

Visste du att…?

…det finns det hela 2 379 behöriga elektriker bara i Stockholm(2010)
…det går fler än 350 personer på en elektriker(2010)
…det finns 1 behörig elektriker som är 100 år gammal(2014)