Tips innan du ska investera i ett nyckelfärdigt fritidshus

Ett nyckelfärdigt fritidshus är en god väg till en fin sommarstuga. Det är enkelt, kan ofta vara prisvärt, och du behöver inte ha något ansvar över själva byggprocessen. Förhoppningsvis kan nedanstående tips hjälpa – så att allting går rätt till.

Var överens om vad ”nyckelfärdigt” faktiskt innebär

Det finns en del varianter på vad ”nyckelfärdigt” faktiskt innebär. En del tolkar termen som att huset är helt klart att flytta in i. Det många dock kanske inte tänker på är att företaget som levererar huset levererar de så klart de kan från sin sida. Sedan krävs kanske inkoppling av el, slutkontroll och så vidare. Det bästa är om ni har ett tydligt kontrakt som ni båda är helt införstådda med. Det är bäst om eventuella missförstånd tas innan uppdraget är slutfört – och inte efter.

Många faktorer avgör priset på ett fritidshus

En rad faktorer avgör vad priset faktiskt blir i slutändan. Till exempel:

  • Badrum och kök. Badrum och kök är som regel de dyraste rummen i huset. Vill du ha flera kök och badrum kommer det att påverka priset ganska kraftigt. Det samma gäller standarden; prisskillnaden mellan den lägsta och den högsta standarden i dessa rum kan vara hög.
  • Vilken leverantör du väljer. Själva arbetskostnaden för husleverantörerna skiljer sig inte alltför mycket åt, men det kan ha en viss inverkan på priset.
  • Storlek, våningar och rum. Självklart har även detta en stor påverkan på priset. Dock är det inte lika kraftigt som i fallet med kök och badrum.

Planera ordentligt

Att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus kan tyckas vara ganska fritt från jobb – men faktum är att det är en del saker att göra. Till exempel ska ni hitta rätt leverantör, rätt hus och kanske framförallt hitta rätt läge.

Läget

Läget är viktigt för ett fritidshus. Om ni har tänkt att vara där varje eller varannan helg, bör det kanske inte vara för långt att åka. För en del går ett par timmar bra som max, medan andra kan tänka sig uppåt fyra – fem timmar enkelväg. Det beror på jobbsituation och lust, naturligtvis – och om läget faktiskt är så bra att det är värt att åka lång tid för. Den som kan köpa ett fritidshus mer avlägset har naturligtvis mer att välja mellan när det kommer till läget.