Lyftkranen är idag en högteknologisk konstruktion och klarar allt tyngre lyft. Att åka förbi hamnen i till exempel Hong Kong med hundratals höga lyftkranar, i kilometer efter kilometer bjuder på en imponerande syn. Här berättar vi om hur lyftkranar har använts runt om i världen. Behöver du hyra lyftkran i Gävle? Ta reda på vilken modell som passar ditt behov innan du hyr.
Bilden av en modern stad under uppbyggnad är en bild av skyskrapor omgivna av höga lyftkranar. Utan lyftkranar hade vår moderna värld inte sett ut som den gör idag. Husen skulle varit lägre och städerna mer utbredda. Huse skulle byggas av mankraft, vilket skulle göra byggtiden betydligt längre. Förmodligen skulle det inte vara ekonomiskt försvarbart att bygga ut städerna så kraftigt som de gjorts under de senaste 60 åren. Människor skulle bo kvar på landet i äldre hus och boendestandarden skulle generellt vara lägre. Vi skulle heller inte kunna bygga fartyg och frakta varor över haven som vi gör idag. Lyftkranarna i Gävle hamn är ett viktig påminnelse om det.
Skyskrapor byggs med hjälp av lyftkranar och lyftanordningar
Tack vare lyftkranarnas höjd, kapacitet och smidighet har städer med skyskrapor kunnat byggas med den takt vi sett i bland annat Singapore, Shanghai och Bangkok. Manhattan skulle aldrig kunna bebyggas med skyskrapor utan den lyftanordning på räls som utvecklades för att hissa upp stålbalkarna. Hela 7 miljoner mantimmar krävdes för att bygga skyskrapan Empire State Building som stod klar år 1931 och blev med sina 102 våningar världens högsta byggnad. Att skyskrapan byggdes så snabbt var tack vare den välkända löpande-bandteknik som utvecklades av Henry Ford. Varje vecka byggdes 4,5 våningar och skyskrapan stod klar 1,5 år efter att hotel Waldorf-Astoria, som tidigare stod på samma plats, hade rivits. Hela processen från rivningen av hotellet till bygget av Empire State Building är dokumenterades i PR-syfte. Svartvita foton visar bland annat lyftkranarna som användes när Waldorf-Astoria rivdes, och lyftanordningarna som användes då den ikoniska Empire State byggdes.
Världens största lyftkran finns i Kina
Världens största lyftkran är Taisun som finns i hamnstaden Yantai i Kina. Den ägs av Yantai Raffles som specialiserar sig på att bygga och flytta oljeplattformar. Oljeplattformens fundament består av enorma och tunga moduler och tack vare Taisuns slipper man nu göra mycket av det riskfyllda och tidskrävande installationsarbetet på plats på oljeplattformen. Kranen är 133 meter hög och lyftkapaciteten är på över 20 000 ton. Det innebär att den har mer än 13 gånger så stark lyftkapacitet som Kockumskranen, som en gång var Sveriges största kran och fanns i Malmö hamn. Kockumskranen finns numera i Sydkorea. Lyftkranarna i Gävle hamn kan inte riktigt mäta sig med dessa men är ändå imponerande för att vara en svensk toppmodern containerhamn, faktiskt Ostkustens största.