Fönsterbyte – på egen hand eller med hantverkare?

Fönsterbyte - på egen hand eller med hantverkare?

Det finns många anledningar till varför man vid något tillfälle som husägare behöver byta ut gamla fönster mot nya. Kanske har dom gått sönder eller så är dom av gammal modell och inte gör den nytta dom borde. Funderar man på ett fönsterbyte kan det även vara klokt att fundera på om man klarar av att utföra jobbet själv, eller om det är säkrare och bättre att ta hjälp av en kunnig hantverkare som till exempel väl rekommenderade Svea Fönster.

Tidsåtgång och kunnighet

För att lyckas genomföra ett fönsterbyte på egen hand krävs inga jättestora kunskaper, utan dom flesta som är någorlunda händiga brukar kunna göra arbetet själv. Tidsåtgången varieras såklart beroende på hur omfattande arbetet kommer bli, till exempel om man väljer nya fönster av samma modell som innan, eller om man planerar att sätta in större eller mindre fönster. Däremot för man räkna med att varje fönster tar åtminstone ett par timmar att byta ut och det kan vara bra att ha hjälp från ett par extra armar och händer under tiden.

Man bör också tänka på att följa dom instruktioner och rekommendationer som kommer med dom nya fönstren i samband med att man monterar dom.

Anlita hantverkare

Har man kommit fram till att man behöver hjälp vid sitt fönsterbyte kan man gå tillväga på flera olika sätt. Antingen mäter man och beställer nya fönster själv för att sedan låta en snickare sätta in dom. Känner man sig osäker på samtliga moment kan man istället anlita en firma som kommer ut å plats och tar mått, samt går igenom vilken typ av fönster som lämpar sig bäst. Dom lägger därefter beställningen och genomför till sist installationen. Dessa firmor brukar lämna garanti för både produkt och arbete och det kan vara en fördel om man känner att arbetet är för svårt för att klara av själv.

Att tänka på

Oavsett om man genomför ett fönsterbyte på egen hand eller om man anlitar en hantverkare för hela eller delar av arbetet är det bra att tänka på att vara noggrann med valet. Dels ska fönstren ha ett bra u-värde, så att huset inte råkar ut för onödiga energiförluster, och dels ska man inte välja något som förändrar husets utseende allt för mycket. Rådfråga gärna med en specialist om du planerar att utföra monteringen på egen hand, för att få ett hållbart och långvarigt resultat.