Det visste du inte om rosor

De flesta vet att rosor är kärlekens blomma. Den blomma man köper hem för att visa uppskattning till din käresta. Men även den blomma som läggs på kistan för att visa sin kärlek till den som lämnat jordelivet. För många räcker det med att ha den kunskapen om rosor. Andra har ett betydligt större intresse. Några saker som du kanske inte visste om dessa romantiska blommor är:

 
En ros är röd
Ordet ros härstammar från det keltiska språket och hade från början just betydelsen röd. Kanske är det just därför som de röda rosorna är som mest populära. En ros betyder ju röd.

 
Fossilros
I Colorado har man funnit en fossil av en ros. Enligt uträkningar är den 35 miljoner år gammal vilket därmed tros vara världens äldsta spår av rosor.

Olika färger betyder olika saker

Att en röd ros betyder kärlek och passion är enkelt att lista ut. De andra färgerna är däremot inte lika självklara. Vill man visa sin medmänniska empati och lycka är det en gul ros man ska ge. En rosa ros förknippas i sin tur med lite mer lugnare kärlek än vad den röda rosen gör. Men det är fortfarande kärlek och vänlighet.
Man ska alltså välja färg beroende på sinnesstämning. Men allt beror ju på om mottagaren vet om blomsterspråket. I annat fall fyller det inte så stor funktion.

Zambia älskar rosor

Älskar du rosor? Planera i så fall in en resa till det afrikanska landet Zambia. Här dominerar verkligen rosorna. Landet är nämligen täckt till 80% av rosor gällande markytan. Att landet även har en mycket stor rosindustri behöver knappast tilläggas.