Då vet du att det är dags för en dränering

Upplever du att din källare doftar lite unket och lustigt, att färgen på dina väggar börjat flagna eller att det dykt upp fula fuktfläckar på väggarna? Dessa är alla tecken på att det är dags att göra en ordentligt och grundlig dränering av din husgrund och källare. En dränering, oavsett om det är en dränering i Södermanland eller en dränering av ett enskilt avlopp, är en process som innebär att du leder om vattnet och diverse avlopp för att undvika risken för att vatten och fukt tar över och förstör. Det finns ett flertal anledningar till varför du bör dränera, och även ett flertal tecken som visar att det är dags. Vi har listat vad du bör se upp för!

Tecken på att du bör dränera din husgrund

Som sagt så finns det en del tecken, eller rättare sagt varningssignaler att se upp för när det kommer till din husgrund och källare. Det är inte alls ovanligt att man upplever problem med fuktskador och liknande i källaren, och det är ett tydligt tecken på att en dränering bör göras. Nedan listar vi de främsta tecken på att du bör göra en dränering, som kan gälla både husgrund, källare och ett enskilt avlopp.

  • Flagnande färg/ puts från väggarna

Om du upplever att färgen eller putsen har börjat släppa från väggarna kan det bero på att huset är fuktskadat, vilket i sin tur kommer ifrån att det saknar en ordentlig eller korrekt utförd dränering. I vissa fall kan det också bero på att färgen i sig är gammal eller dålig, men kolla upp orsaken till problemet om det skulle bli värre.

  • Illaluktande doft i källaren

Ett annat tecken på att din källare blivit angripen av fukt är att det luktar konstigt eller äckligt där nere, något som ofta kännetecknas av en unken eller instängd doft. Så fort du märker att det luktar otrevligt bör du kolla upp det och se om det beror på fuktskador.

  • Fuktskador och fuktfläckar på väggarna

Det här är ett otroligt tydligt tecken på att ditt hus eller din källare är angripen av fukt, och att det då är nödvändigt att göra eller göra om dräneringen. Genom att dränera din husgrund kan du minska risken för att vatten och fukt angriper huset, vilket i sin tur motverkar alla ovanstående punkter.

  • Det läcker in vatten

Skulle du uppleva att det sipprar eller läcker in vatten från väggarna eller golven i ditt hus så innebär det att det är hög tid att göra en dränering på riktigt. Att det börjar läcka in vatten i huset beror på att väggarna runt omkring har angripits så pass mycket av fukten att det försvagats och inte längre orkar stå emot trycket. Åtgärda problemet innan huset kollapsar!