Vad är tekniska keramer

Har du någonsin hört talas om tekniska keramer? Om inte, så kan det vara svårt att gissa sig till vad detta är. Tekniska keramer är nämligen ett särskilt material som används för att skapa olika produkter. Materialet är inte ett naturligt material, utan det måste framställas genom värmebehandling på upp till 600 grader Celsius. Dessa keramer innehåller inga metaller, men har ändå god värmeledningsförmåga. Dessutom kan materialet leda elektricitet och fungera som en isolering. Idag erbjuder företag att skapa tekniska keramer baserat på ritningar, så att vem som helst kan få den produkt de önskar i detta fördelaktiga material.

Fördelarna med tekniska keramer

Det krävs mycket värme för att skapa materialet, och processen är därför ganska kostsam. Detta är definitivt en nackdel, men fördelarna med tekniska keramer är många:

  • Hård Tryckhållfasthet, vilket innebär att materialet klarar tryck väldigt bra utan att ta skada.
  • Styvhet, vilket gör materialet starkt och bra att använda där denna egenskap är nödvändig.
  • Resistens mot höga temperaturer, vilket gör att materialet kan användas för ändamål där annat material skulle smälta.
  • Inte känslig för korrosion. Detta gör att materialet håller länge, framförallt jämfört med andra metaller som annars har liknande egenskaper som tekniska keramer.
  • Nötningsbeständig, vilket återigen gör att materialet håller länge utan att nötas ner.
  • Lätt. Keramiska komponenter väger mycket mindre än exempelvis metaller.

Oftast används materialet i mekaniska miljöer där det är höga krav på att material ska vara tåligt. Det enda naturliga material som har liknande egenskaper är metaller, men dessa är dyra, tunga och riskerar att korrodera. Därför är tekniska keramer ett fantastiskt alternativ.

Framställning av tekniska keramer

Att framställa ett fast material genom att värma upp det kallas för sintring. Olika metoder kan användas för att göra detta, till exempel med tryck eller utan tryck för att forma materialet. Det som används för att skapa keramerna är särskilda kemiska standardkomponenter, som blandas på ett särskilt sätt för att framställa precis den keram som önskas. Beroende på vad som blandas får materialet olika egenskaper. Framställningen sker ofta efter beställning, då det kan variera väldigt mycket vad kunderna behöver.