Solceller i Norrland – bra eller dålig investering?

Norrland förknippas inte helt sällan med få soltimmar och mycket mörker. Det många glömmer är dock dom ljusa sommarnätterna, då solen knappt går ner över huvud taget. Så hur fungerar det då med solceller i Norrland? En dålig och meningslös investering menar vissa, medan andra tycker att det fungerar hur bra som helst.

Solceller i Norrland fungerar som det ska

solceller i NorrlandDet finns som sagt dom som påstår att solceller i Norrland är en dålig investering på grund av alla dom mörka timmar om dygnet som smyger sig på redan på hösten. Flera som valt att investera säger dock annorlunda – att det fungerar som förväntat utan några större problem.

Det som kan vara bra att känna till är att man kan behöva köpa el från ett elbolag under dom mörkaste delarna av året – något som gäller var man än bor. Det är dock inte bara var man bor som avgör, utan givetvis också hur mycket el man faktiskt förbrukar.

Bra investering för både miljö och plånbok

Visst kan det vara mörkt under vinterhalvåret i landets nordligaste delar – men under vår och sommar desto ljusare. Här vittnar flera som valt att installera solceller om att det känns bra att slå ett slag för miljön samtidigt som det finns en chans att få en extra slant i plånboken – detta genom att sälja överskottet av den solproducerade elen till elbolagen.

Läge och montering är avgörande

Att installera solceller i Norrland är generellt inga problem men däremot är det viktigt med rätt läge där panelerna ska monteras. Solceller som vetter åt syd har visat sig allra mest effektiva, men även väst och öst fungerar bra. En annan sak som är avgörande för att effektivt kunna utvinna energi genom solceller är lutningen på taket och därmed panelerna. Det har visat sig lönsamt om taket har en lutning på minst 45 grader. Har man fel lutning på taket, och att det dessutom vetter åt fel håll, finns dock andra möjligheter för den som ändå vill satsa på solcellsenergi. Det vanligaste är att montera solcellspanelerna på marken, så att läget blir optimalt.

Om man tycker att det är värt att satsa på solceller i Norrland eller inte är till stor del en smaksak, precis som på andra platser. Första stegen för den som funderar på solceller är att:

  • Kontakta en leverantör/installatör för rådgivning
  • Kontrollera takets läge och lutning
  • Fundera över sina förväntningar