Ska du skaffa parkettgolv? Ställ dig själv dessa frågor först

Ska du skaffa parkettgolv? Ställ dig själv dessa frågor först

Parkettgolv är känt som ett vackert och tidlöst golv. Det syns i väl moderna byggnationer som i sekelskifteslägenheter. Det har varit populärt länge, och lär fortsätta vara det under en lång tid framöver. Om du har bestämt dig för att skaffa parkettgolv finns det ett par saker som är bra att klargöra innan du faktiskt köper det och lägger det.

Vilket träslag ska du ha?

Ett populärt träslag för parkettgolv är ek. Det är slitstarkt och stabilt, vilket är bra om golvet är ”vältrafikerat”. Med åren mörknar eken och närmar sig en färgton som närmast minner om bärnsten. På marknaden finns europeisk och amerikansk ek – även i Amerika är den europeiska eken mycket populär.

Andra vanliga träslag att vända är till exempel ask, lönn, bok och furu. Det sistnämnda är ganska mjukt, speciellt i jämförelse med ask och jatoba. Jatoba är ett synnerligen hårt träslag som kommer från Syd- och Centralamerika.

Vilket mönster ska du ha?

Det främsta som sätter stopp för vilka mönster du kan lägga är fantasin. Samtidigt finns det givetvis vissa mönster som används i betydligt högre grad än andra. Här kan till exempel fiskbensmönster nämnas, som ofta är det som syns i sekelskiftesvåningar. Populärt är också att lägga holländskt mönster.

Andra exempel är:

  • Dubbelt fiskben
  • Fallande mönster
  • Rutor
  • Tegel
  • Hercules

Vilken ytbehandling passar dig?

Generellt har parkettgolv god slitstyrka och är enkla att underhålla. Hur slitstarkt golvet är kan dock variera något, beroende på vilken ytbehandling du väljer. Vanligt är att behandla golvet med lack – men så finns det också många variationer på lackbehandlingar. Till exempel finns et lacker som är mycket hårda, vilket gör att golvet håller längre. Detta eftersom det i första hand är lacken som slits, snarare än golvet i sig.

Dessutom är lackade golv enkla att städa, eftersom de bilder en vattenavvisande yta ovanpå golvet. Detta till skillnad från olja, som tränger ned i träet. Vill du ha mindre underhåll och ett slitstarkare golv är lack att föredra framför olja. Många väljer dock olja tack vare dess estetiska egenskaper, trots att golvet blir känsligare för fläckar och lite svårare att städa. Väljer du estetik eller enkelhet för ditt golv?