Silikonets funktion

Silikon har en rad olika användningsområden, från bröstimplantat till isolering. Just isolering var faktiskt en av anledningarna till varför man överhuvudtaget började ta fram ett hållbart isoleringsmaterial. Hur tillverkar man silikon och vad är det? För att skapa silikon behöver man kisel och metylklorid samt en katalysator. Man värmer upp och blandar samman ingredienserna och tillsätter vatten. Då får man till slut fram elastometer samt silikonvätska. Produkter i silikon har sina fördelar eftersom materialet är otroligt hållbart, väderbeständigt och beständigt mot såväl ozon som UV. Detta gör det förmånligt att använda materialet utomhus där andra material skulle förstöras av solljuset eller av regn. Idag använder man silikon inom många branscher men särskilt när man ska isolera. Tack vare att silikon har extremt goda isoleringsegenskaper används det väldigt ofta som ett tätningsmaterial. I annan konsistens används det även som ett korrossionsskydd.

Du har garanterat även silikon i din garderob. Strumpbyxor eller andra plagg som ska kunna hålla sig uppe utan hjälp har ofta en lining av just silikon. Du kan även hitta silikon i mataffären, till exempel i handkräm, tvålar samt i olika deodoranter. Beroende på vilken sorts bransch du är verksam inom eller vilken typ av produkt du söker är silikon inte alltid det bästa alternativet. Trots materialets alla egenskaper finns det i många fall andra bättre alternativ. Om produkter ska utsättas för kemiska lösningar och kemisk påverkan klarar silikon av det till viss del. Detta är något du kan fråga silikontillverkare om när du väl gör din beställning.

Silikon användbart i byggbranschen

Om du själv är snickare vet du säkert själv hur oumbärligt silikon kan vara. Särskilt i våtrummet. Du kan täta fogar med hjälp av silikon. Du kan även montera upp speglar med vissa sorters silikon. Tänk dock på att det finns olika sorters silikon. En del varianter fungerar bra för kakel, andra fungerar inte till exempelvis akvariet eller till äkta sten som bland annat marmor. Om du själv är hemmafixare och är på jakt efter en silikonspruta kan du hitta mer information om olika produkter hos exempelvis Jula eller Bauhaus. Utnyttja silikonets många fördelar och egenskaper du också!