Plåtslagare samt andra hantverkaryrken

Vill du arbeta som plåtslagare i Göteborg? Plåtslageri är ett gammalt yrke och ett yrke som är minst lika eftertraktat idag. För så länge man bygger nya hus kommer plåtslagare vara betydande. Men hur fungerar det då, helt praktiskt? För att få jobb som en plåtslagare i Göteborg behöver du först och främst en utbildning. Du kan börja din karriär redan på gymnasiet genom att välja bygg- och anläggningsprogrammet. Under gymnasietiden väljer du sedan en mer specifik inriktning för plåtslageri.

Om du redan gått klart gymnasiet och först nu vet att du vill bli plåtslagare kan du studera via vuxenutbildningen. Utbildningens längd ligger på ungefär ett år på Komvux samt hos Arbetsförmedlingen. Om varken studerat eller vill plugga men ändå har bra erfarenhet av plåtslageri, exempelvis som hobby, finns även möjligheten att arbeta som lärling hos ett företag. Dock måste du ändå varva arbetet med utbildning som då tillhandahålls av företaget.

Lön och arbete som plåtslagare

Att arbeta som utbildad plåtslagare i Göteborg är otroligt eftertraktat och du kommer inte få problem med arbete. Lönen, efter att du arbetat ett par år, ligger på ungefär 30 000 kronor. Sedan kan du naturligtvis fortsätta arbeta mot att bli arbetsledare, ingenjör eller kanske mästare. Om du har viljan att jobba upp dig på karriärstegen kan du begära ett gesällbrev efter sex år i branschen (plus utbildning, praktik samt yrkesexamen). Först måste du göra ett så kallat mästarprov. Klarar du det kan du få ett mästarbrev i yrkesrollen som plåtslagare. Detta kommer göra det enormt attraktiv på marknaden, och inte bara i Sverige utan även internationellt.

Arbetet då, vad gör egentligen en plåtslagare i Göteborg? Vanligtvis sker många av arbetena uppe på hustak då plåtslagaren lägger plåttak. Men lika mycket tid ägnas i fabriken där själva plåten bearbetas utifrån det ändamål den ska användas till. Här får du arbeta mycket med kreativitet och hantverkskunskap. Arbetet kan liknas en aning vid mönsterkonstruktion eftersom man som plåtslagare också klipper, mäter, bockar och breddas. Du kan få jobba med en rad olika plåtmaterial, exempelvis koppar, aluminium och zink, för att nämna några. Påbörja resan mot ditt drömjobb genom att börja studera plåtslageri redan idag!