Mattvätt för olika sorters mattor

Mattor kan skapa en mysig och hemtrevlig atmosfär, de bonar in ett rum och är bekväma att gå på. Det finns många olika sorters mattor, bland annat handknutna persiska mattor, ryamattor, trasmattor och heltäckningsmattor. Beroende på material och mattyp finns det olika sätt att rengöra mattor på. En finare handknuten matta har oftast väldigt bra egenskaper och är generellt antibakteriell, med förutsättning att mattan är tillverkad av ull. Men med tiden kan det vara bra att rengöra och tvätta mattan. Finare ullmattor kan rengöras med en trasa och såpvatten. Istället för att piska orientaliska mattor bör du borsta dem. Det går även att rengöra persiska mattor i torr och kall snö. Lägg mattan på snön och borsta in kall och torr snö.

Så tvättar du mattor

Mattvätt skiljer sig som sagt åt beroende på vilken sorts matta du har. En ryamatta kan exempelvis rengöras med en hemgjord rengöringsblandning. Blanda varmt vatten med en skvätt vinäger och lite tvättmedel. Den blandningen har nämligen en förmåga att luckra upp fläckar. Vardagsrengöring för ryamattor utför du enklast med vanlig dammsugare. Efter dammsugning kan du använda en borste för att få bort hår, dessa brukar vara svåra att fånga upp med dammsugaren.

Få bort fläckar

Fläckar är något som ofta hamnar på mattan men som går att får bort med rätt typ av mattvätt. Kom ihåg att vara snabb med rengöring efter att du fått en fläck, då blir det lättare att få bort den. Fläckar orsakade av alkohol eller choklad bör först behandlas med ett vanligt hushållspapper. Detta suger upp fukten. Därefter sköljer du med lite ljummet vatten. Skulle fläcken vara kvar kan du använda diskmedel. Om du fått en blodfläck på mattan ska du använda kallt vatten. Kom ihåg att inte gnida på fläcken då den kan bli större, bättre är det att badda eller dutta försiktigt.

Anlita yrkesmän inom mattvätt

Har du en heltäckningsmatta eller mattor som kräver särskild vård är det rekommenderat att anlita proffs. Med rätt verktyg får de ut både tvättlösningsmedel ordentligt, som förhindrar att mattan blir smutsig snabbt igen, samt så får de ut ingrodd smuts med hjälp av vakuumsug i tvättmunstycket. För djupare tvättningar av mattor är detta rekommenderat, för att bli av med lukt och annat som haft tid att gro in i fibrerna.