Måla för att ge nytt liv

Måla för att ge nytt liv

Att måla något kan innebära flera olika saker. Man kan måla väggar, tak och allt där emellan. Det finns också en mängd olika sätt att måla på. Skickliga målare kan få en blank yta att se ut som trä, så kallad ”ådring”, eller som sten, ett hantverk kallat ”marmorering”. En målare som är skicklig på sitt arbete kan få ett dött ting att se levande ut och gamla saker att se nya ut. Man kan helt enkelt ge nytt liv åt gamla ting med hjälp av att måla. Genom att restaurera ett föremål med hjälp av färg kan det se helt nytt ut. Ett vanligt inslag i många inredningsprogram är att ta något gammalt och göra något helt nytt av det. På TV ser man ofta olika kända inredningsprofiler ta sig an utmaningen att återskapa eller förnya något, ofta med hjälp av färg.

Miljövänligt

En annan positiv sak med att återuppliva eller förnya ett gammalt föremål är att det också är skonsamt för miljön. Dessutom är det väldigt ekonomiskt att återanvända gamla grejer eller köpa saker på second hand. Genom att undvika att köpa nytt och istället förnya något befintligt så hjälper hjälper man miljön samtidigt som det inte påverkar plånboken. Om man ska restaurera ett större föremål eller något dyrbart kan det vara en bra idé att anlita en expert. Det är rekommenderat att i alla fall rådfråga någon som har kunnande i ämnet innan man sätter igång. Är det dock mindre projekt kan det vara kul att experimentera och testa sig fram. Ett tips är att börja med något litet, kanske en gammal lampa eller låda, för att se hur det blir och sedan gå vidare med mer krävande projekt. Som med allt annat så ger övning färdighet.

Verktyg

Oavsett vad du väljer att måla så är det viktigt att ha rätt verktyg. När det kommer till målning är verktyget oftast penseln. Beroende på vad det är man ska göra så krävs olika penslar för olika ändamål. Både material och storlek spelar roll. Om det är något man inte ska snåla på så är det just verktyg eftersom resultatet kan variera rejält med olika verktyg. Man kan se det som en investering som sedan kommer att betala av sig.