Installera överfallslarm i butik – tänk på det här

Installera överfallslarm i butik – tänk på det här

Det finns flera goda skäl att ha tillgång till ett överfallslarm i butik, oavsett vilken sort det är. Det finns alltid en viss rånrisk men såklart också en risk att bli utsatt för andra typer av brott. För personal är det viktigt att kunna larma snabbt – både för deras egna och för butikens säkerhet.

Inför installationen av ett överfallslarm finns dock några saker som är bra att tänka på – framför allt placeringen av larmknappen men också att alla i personalstyrkan vet vad som gäller om något skulle hända.

Överfallslarm i butik – här ska larmknappen sitta

Tanken med ett överfallslarm är att man ska kunna larma snabbt och enkelt. Att montera larmknappen inne i fikarummet eller på någon annan avlägsen plats är alltså inte så smart, eftersom man då inte kommer kunna larma varken snabbt eller diskret. Den optimala platsen för ett överfallslarm i butik är någonstans i närheten av kassan. Den lämnas sällan obemannad, vilket innebär att det nästintill alltid finns någon där som snabbt kan trycka på knappen om det skulle behövas.

Kassan är också den plats som innebär störst risk eftersom en gärningsman inte helt sällan är ute efter pengar. Gäller det en butik som hanterar kontanter är kassan helt klart den bästa platsen.

Ett alternativ, om det gäller en väldigt stor butik, är att det finns flera larmknappar utplacerade. Det kanske inte är så vanligt men möjligheten finns, och löper butiken stor risk att bli utsatt för brott på grund av kontanthantering eller varor av högt värde så kan det vara värt att överväga.

Ge dom anställda en introduktion

Även om ett överfallslarm inte är särskilt svårt att förstå sig på så är det klokt att ge alla anställda en introduktion när det väl har kommit på plats. Att visa var det finns och hur det fungerar är en enkel åtgärd för att alla ska kunna larma om det någon gång skulle behövas. Det kan till och med vara bra att göra det då och då för att fräscha upp minnet – för i stundens hetta kan det vara svårt att agera rationellt.

Inför installationen av ett överfallslarm i butik är det alltså bra att tänka på följande:

  • Placeringen
  • Eventuellt behov av flera larmknappar
  • Att visa personalen hur larmet används och fungerar