Infraröd bastu – Ett smidigare alternativ

Dags att köpa bastu? Har ni funderat på alternativet med infraröd bastu? Ett alternativ som blir populärare tack vare dess fördelar. Bland annat är det betydligt mer energisnålt mot ett klassiskt bastuaggregat. För den som vill ha en bastu i trädgården finns infraröda bastupaket att inspektera!

Nytt i bastuformat

Infraröda värmare är inte något nytt på marknaden. Det är exempelvis mycket vanligt på altaner vilket gör att man sitta ute även under senare höstkvällar utan att frysa. De monteras i taket och sänder ut infraröd strålning som därmed värmer upp de som befinner sig på altanen. Dessa är däremot betydligt svagare än de som används i en bastu. Men på senare tid har även infrafröda alternativet blivit större när en bastu ska byggas. Detta just utifrån ett par fördelar.

Fördelarna med infraröd värme

Det som sker med infraröd värme är att strålning sker från aggregatet. Det kan liknas med att solen sänder ut strålning och är alltså inte farligt. Dessa strålar gör att kroppen värms upp. Skulle en del av kroppen alltså hålls under en handduk kommer man känna en stor skillnad i värme. På detta sätt kommer alltså man uppleva bastun varm samtidigt som själva luften i den inte är alls lika varm som i en klassisk bastu. Här finns en fördel då luften i en infraröd bastu inte blir lika varm och tung att andas.

En annan fördel är att det finns undersökningar som pekar på att infraröd strålning ska vara bra för hälsan. Det finns exempelvis även infraröd massage och andra hälsofrämjande produkter som just använder sig av infraröd strålning för att ge önskat resultat. Ytterligen en fördel är den låga kostnaden. Jämför gärna hur mycket det kostar att värma upp en hel bastu till 70 – 80 grader mot att använda infraröda värmare som effektivt skapar känslan av denna värme – även om luften är långt under denna nivå.

Värmen kommer från annat håll

Sett till värmekälla så är infraröd bastu och ”klassisk” bastu något olika uppbyggda. Istället för ett stort aggregat som värmer upp hela bastun så används istället lampor eller värmepaneler. Här får man tänka sig för lite så att hela bastun verkligen får den infraröda strålningen. De som sitter och inte får strålning på sig kommer nämligen knappast uppleva bastun som behagligt varm.