Hemmaodling i Sverige

Det är inte ovanligt att drömma om en egen odling där man kan kultivera och skörda under året. Att börja odla även inne i stan är inte på något vis en ny tanke. Kolonilotter och stadsodlingar har funnits genom historien men att ta steget till att odla semiprofessionellt i trädgården, verkar nu smidigare än tidigare. Det finns ett rikt utbud växthus, bevattningssystem och annan utrustning för att förenkla odlingen i så hög utsträckning som möjligt. Genom att använda sig av ett växthus kan man dessutom förändra sin växtzon. Vad detta innebär är att man betydligt enklare kan driva upp växter som annars inte trivs i klimatet. Exempel på växter som kan odlas i växthus är vindruvor och frukter som annars trivs i varmare regioner.

Rätt växthus för bostaden

Hur man vill odla är någonting som avgör i valet av växthus. Den som vill driva upp större volymer kan behöva uppföra större växthus som ofta inte är optimala i stan. Är det ett mer småskaligt arbete man tänker sig finns åtskilliga växthus att testa. Någonting man kan fundera på är vad man vill ha växthuset till i vardagen. Är det endast en plats för odling eller skall det dessutom fungera som ett rum att vistas i? Dessa möjligheter intresserar många som vill kunna njuta av dofter och kunna njuta bär och frukter vid bordet. Är det blommor som hägrar kan man bygga upp en hel värld att fly in i när man så önskar.

Vill man även ta hand om trädgården utanför sitt växthus är detta en utmärkt plats för att driva upp redan från frö. Man kommer igång direkt och kan sedan vänja blommorna vid att vistas utomhus. På så vis kan man snabbt förändra hela utseendet och känslan i trädgården. Vintertid behöver man ofta övervintra delar av plantorna. Ett orangeri kan tyckas överdådigt, men ett växthus fungerar utmärkt i detta syfte. Det gör stor skillnad för växterna att slippa vind och snö även om temperaturen inne i växthuset inte är någonting som värmer besökare. För att hitta bland de olika sorterna i utbudet är ett besök hos en leverantör ett tips. Här finns t.ex. Hemfints växthus som fungerar utmärkt både i små trädgårdar, större utrymmen, balkonger eller för smala utrymmen.