Fakta om bubbelplast

Från en misslyckad uppfinning till ett kulturellt fenomen. Här berättar vi några intressanta fakta om bubbelplast, hur den uppkom och var den är på väg. Bubbelplasten är ett kärt material, både för dess förpacknings- och isoleringsegenskaper och för dess underhållningsvärde. I den här artikeln berättar vi om några saker som du kanske inte visste om bubbelplast.

Sju roliga fakta om bubbelplast

  • Den misslyckade tapeten: Den amerikanske ingenjören Alfred W. Fielding och den Schweiziska uppfinnaren Marc Chavannes ville skapa en tredimensionell tapet. Det gjorde de genom att sätta ihop två duschdraperier på så sätt att luftbubblor fångades mellan dem. Produkten blev dock inte så populär som de hade hoppats: den sålde helt enkelt inte. Inte heller när de marknadsförde materialet som växthusisolering lyckades de sälja produkten. Som tur är kom en av deras medarbetare på att materialet kunde användas som förpackningsmaterial. Så skapades bubbelplasten, av företaget Sealed Air Corporation och resten är en framgångssaga.

  • En hållbar produkt: En av fördelarna med bubbelplast är att det kräver mindre förpackningsmaterial än om du förpackar dina varor med många andra material. Detta göra att bubbelplast är både ekonomiskt fördelaktigt och mer hållbart för miljön. Dessutom kan du återanvända bubbelplasten flera gånger.

  • Varumärket Bubble Wrap: Även om Bubble Wrap ofta används för att beskriva ett material är det egentligen ett varumärke som ägs av Sealed Air Corporation.

  • Den har sin egen dag: Varje år den sista måndagen i januari firas Bubble Wrap Appreciation Day, och det finns faktiskt personer som firar genom att poppa bubbelplast.

  • ”Young inventor”: Varje år har Bubble Wrap en tävling som uppmuntrar unga uppfinnare att hitta olika sätt att använda bubbelplast, nya användningsområden som inte har med förpackning att göra.

  • Guinness rekord: rekordet för flest personer som poppar bubbelplast innehålls av Scouter från Denver: 2681 personer samtidigt.

  • Den nya bubbelplasten utan bubblor: Sealed Air har lanserat en ny slags bubbelplast. Men den bör kanske inte kallas för bubbelplast eftersom de typiska bubblorna är borta! Den nya bubbelplasten är en slät version, och enligt tillverkarna gör det att bubbelplasten går att packa mycket mer effektivt när den ska fraktas. Och det är förstås bättre för miljön.

Men oroa er inte. Det kommer även i fortsättningen att gå att köpa bubbelplast med bubblor, vilket Sealed Air var tvungna att snabbt försäkra allmänheten om, eftersom det skapat så starka reaktioner att bubblorna i bubbelplasten skulle försvinna.