Epoxy resin används vid tillverkning av river tables

Ett river table är ett modernt, unikt och snyggt typ av bord som är väldigt hett just nu. Dessa mångsidiga bord kan passa många olika moderna inredningsstilar. Detta då de är såväl moderna som minimalistiska och rustika på en och samma gång. För att tillverka dem används ett material som heter epoxy resin. Varför detta material är så viktigt vid framställningen får du reda på genom att fortsätta läsa denna artikel!

Vad är ett river table?

Ett river table är i grund och botten ett bord som är tillverkat av en träskiva som delas i två delar. Mellan de bägge delarna flyter sedan en “flod” av olika material. Utifrån denna grundläggande beskrivning kan olika bord av detta slag sedan variera på flera olika sätt.

Epoxy resin är helt nödvändigt för tillverkning av ett modernt river table

Som vi redan har varit inne på kan ett river table tillverkas på lite olika sätt. Beroende på tillverkningen och utformningen av bordet kan det också passa som handen i handsken med olika inredningsstilar. Men om utförandet ska vara lite mer modernt är ett material vid namn epoxy resin mer eller mindre nödvändigt att använda.

Det finns flera skäl till att epoxiharts används vid framställningen av dessa bord:

  • Materialet är väldigt mångsidigt och erbjuder flera möjligheter. Epoxy resin kan vara klar eller färgad. Den färgade varianten används inte sällan när det är ett lite mer modernt river table som ska tillverkas. Dessa bord har ofta intressanta och fascinerande former. Dessutom ligger prioriteringen på designen snarare än på bordets funktion.
  • Resinet har användbara egenskaper. Utöver att vara mångsidigt är detta resin även hållbart, värmebeständigt och krymper sannolikt inte. Egenskaperna gör att materialet faktiskt är minst lika starkt och hållbart som det trä vilket används för att tillverka bordet. Detta gäller även om mer kraftiga och rejäla träslag används. Oavsett detta är det alltså träet som kommer vara den svagaste länken i kedjan.
  • Det ger en vattenbeständig finish. Som om inte alla ovan nämnda egenskaper vore nog är resinet även vattenbeständigt. Det innebär att det är det ultimata materialet att lacka träytor med.