Emballeringsmaskin – för enklare och billigare förpackning

Emballeringsmaskin – för enklare och billigare förpackning

Om ni behöver förpacka varor på ett billigt och enkelt sätt är en emballeringsmaskin rätt verktyg för att göra det. Läs denna artikel för att lära er mer om emballeringsmaskinens fördelar och vad ni kan använda den till.

Emballage kanske för tankarna till höbalar, men med hjälp av en emballeringsmaskin kan ni förpacka flera olika föremål, så som pallar, med sträckfilm. Nedan ger vi er en kort introduktion till emballeringsmaskiner, dess användningsområden och fördelar, så att ni kan avgöra om detta är något för er verksamhet.

Vad är en emballeringsmaskin

En emballeringsmaskin är en maskin som applicerar sträckfilm på exempelvis pallar inför transport eller förvaring. En enkel emballeringsmaskin har en rotationsplatta på vilken du placerar pallen eller det du ska emballera. Vid sidan av rotationsplattan finns en mast med ett sträckfilmsaggregat där du fäster rullen med sträckfilm. På masten finns även en kontrollpanel via vilken du sköter emballeringsmaskinens aktivitet. Det finns även större helautomatiska emballeringsmaskiner. Dessa kan antingen ha en roterande arm eller ett roterade pallbord (det vill säga en rotationsplatta). En sådan emballeringsmaskin kan sättas in i en förpackningslinje och förpacka upp till 50 pallar i timmen. Standard är att både påläggning, avskärning och påstrykning sker automatiskt. Dessa större emballeringsmaskiner har ofta en fjärrkontroll med vilken du styr dess verksamhet.

Fördelar med en emballeringsmaskin

Att applicera sträckfilm för hand kan fungera om föremålet är litet, men att linda sträckfilm kring stora objekt, såsom pallar, kan vara mycket svårt om man försöker göra det för hand, och tar mycket tid. Det är inte bara enklare att applicera sträckfilm med en emballeringsmaskin, det är billigare också. När du använder en emballeringsmaskin kan du nämligen sträcka ut materialet tre gånger dess ursprungliga längd (du kan inte sträcka ut materialet så mycket för hand) och på så vis behöver du köpa mindre av det. Det är dessutom större chans att varan blir väl emballerad om du gör det med en emballeringsmaskin, och därmed minskar du risken att varan går sönder under transport. Utöver detta tar det förstås mindre tid att emballera med en emballeringsmaskin, och det kräver mindre personal för att göra det.

Vet ni att ni kommer att behöva emballera mycket i er verksamhet finns det därför all anledning att investera i en emballeringsmaskin. Kontakta gärna återförsäljaren och berätta vad ni behöver emballera så kan de hjälpa er välja den emballeringsmaskin som passar er verksamhet bäst.