Därför ska du ha en avståndsmätare när du bygger och renoverar

Därför ska du ha en avståndsmätare när du bygger och renoverar

Tumstock och måttband i all ära men för att få exakta mått inför bygget eller renoveringen är en avståndsmätare ett mycket praktiskt verktyg. Dessa används ofta inom bygg, just för att få mer exakta resultat men också för att underlätta själva arbetet. Nedan kan du läsa mer om avståndsmätare och vad man bör tänka på inför köpet, vi rekommenderar även ett besök på avstandsmatare.nu.

Vad är en avståndsmätare?

För att förstå varför det är bra att ha en avståndsmätare är det såklart bra att först veta vad det är. Som namnet antyder är det en liten dosa som mäter avstånd men många modeller har betydligt fler funktioner än så, så som att mäta och räkna ut volym och area. Avståndsmätaren mäter med hjälp av en laserstråle, som för övrigt är helt ofarlig, och avståndet visas sedan exakt och digitalt i displayen. Det finns även mätare som mäter med ultraljud istället för laser.

Ska man till exempel räkna ut hur mycket material som kommer att gå ut när man ska lägga ett nytt golv så är avståndsmätaren ett ovärderligt verktyg. Som tidigare nämnt används den ofta inom bygg och är många hantverkares bästa vän i många moment under arbetets gång.

Att tänka på inför köp

Att köpa en avståndsmätare inför en byggnation eller renovering är en bra idé. Däremot kan det vara svårt att veta vad man ska kolla efter vid köpet, då det finns många varianter att välja bland. Dom finns att köpa från ett par hundralappar upp till tusentals kronor och givetvis kommer funktioner att skilja sig mellan dom olika prisklasserna.

För nybörjaren och ”amatörsnickaren” behövs kanske inga värstingfunktioner men några saker värda att titta efter är följande:

  • Skärm som är enkel att läsa av
  • Bra grepp
  • Lagring av information från tidigare mätningar (smidigt i byggvaruhandeln t.ex.)

Användning

En avståndsmätare må låta som ett väldigt avancerat instrument men dom är ofta väldigt enkla att använda. Dom kan antingen fästas på en speciell punkt, till exempel en vägg, eller hållas i handen beroende på vad man ska mäta. Laserstrålen mäter sedan avståndet till punkt nummer två, strålen reflekteras sedan tillbaka till mätaren och ett mer eller mindre exakt resultat visas upp på displayen.

Jämför detta med att mäta långa avstånd med tumstock, som kanske måste flyttas flera gånger för att den är för kort! Det är lätt hänt att det resultat man då får fram diffar med flera centimeter.