Effektiva lampor

Bland ljuskällor för såväl utomhus som inomhusbruk har led fått stor uppmärksamhet. Dessa lampor drar minimalt med energi och har god förmåga att lysa upp ordentligt. Det har genom åren förekommit en rad olika sorters lampor som alla haft sina respektive fördelar. Dock har vissa utmaningar inte låtit sig förändras. Här är led ett exempel på motsatsen! Till skillnad från t.ex. halogenlampor som marknadsförts hårt under många år, har led inte samma värmefaktor. En strålkastare med halogenlampa alstrar åtskillig värme och kräver därför också erforderlig ventilation för att man inte skall riskera brand eller missfärgning av armatur och trä. Ledlampor kan användas även i utrymmen där ventilationen är begränsad, även om det blir viss värme även från dessa.

Inget nytt

Det är enkelt att få uppfattningen att ledlampor är någonting nytt och modernt. Förvisso är det utbud vi har idag någonting helt annat än när man först började ta fram dioder men bakgrunden sträcker sig över 90 år bakåt i tiden. Att ta fram diodlampor var länge någonting man forskade i och i synnerhet var det ljusspektrumet man försökte hitta rätt inom. Det finns olika grundfärger som alla bidrar till det upplevda ljuset. Under 1980 talet närmade man sig det som idag används. I och med möjligheten att kunna styra färgen i ljuset har led också börjat användas som hjälpljus för växter vilka mår bäst i olika färgskalor beroende på i vilken fas de befinner sig.

Utmaningarna som led står för handlar nu om spänningskänslighet. Å andra sidan har de en hållbarhetstid som gör att de snabbt blir ekonomiskt bättre alternativ än övriga lampor. Vidare kan de över tid tappa en del av sin ljusstyrka vilket är svårt att komma förbi. Sammanfattningsvis finns dock betydligt fler fördelar. I synnerhet är det energiförbrukningen som brukar stå i fokus och med detta även kostnaderna för belysningen. Ett hus som helt går över till ledbelysning kan spara en hel del av sin energikonsumtion och större upplysta platser som arenor och vägbelysning har enorm påverkan på den energi som krävs. Att investera i led istället för i andra belysningskällor är således någonting som gör skillnad både direkt och sett i större perspektiv.