Bra att veta om däckbyte

Att byta däck är ingen större konst för den som gjort det ett par gånger men för den som äger en bil för första gången eller den som aldrig provat själv kan det vara svårare. Att genomföra ett däckbyte på egen hand är såklart helt tillåtet men för den som är osäker på hur man gör och vilka regler som finns kan det vara bättre att lämna in bilen på en verkstad.

Datum för däckbyten

Det är med däck och datum är inte alltid lätt att komma ihåg. När var det nu vinterdäcken måste på och när kan man lägga om till ”sommarskor” igen? Det är inte så konstigt att det är svårt att komma ihåg för det finns olika datum för olika typer av däck.

För ett dubbdäck gäller datumen 1a oktober till 15e april – men man måste inte ha vinterdäck mellan dom datumen även om det är tillåtet. Däremot är det lag på att vinterdäcken måste vara på från 1a december och det är fritt fram att byta dom från 31a mars – om väglaget tillåter.

Däckbyte hos verkstad

Vid ett däckbyte hos Arlandastad Däck ingår i regel mer än att bara få däcken monterade. Utöver bytet, som brukar gå väldigt snabbt, kontrolleras däckens mönsterdjup och lufttryck. Man behöver alltså inte känna sig osäker på skicket när man rullar ut efter bytet, utan ett utlåtande kring skick och annat som kan vara bra att veta kommer troligen att ges.

Byta däck själv

Visst kan man byta däck själv och det är många som väljer att göra det. Precis som vid ett däckbyte hos en verkstad är det viktigt att genomföra en kontroll av däcken innan man lägger på dom. Det klassiska knepet att mäta mönsterdjupet med ett mynt kan vara bra för den med erfarenhet och kunskap men med tanke på att det handla om enstaka millimetrar så kan det vara svårt att själv avgöra däckens skick.

Vad gäller just mönsterdjup så finns regler för detta:

  • Vinterdäck: minst 3 mm
  • Sommardäck: minst 1,6 mm

Även om det finns en laglig gräns för både vinter- och sommardäck så rekommenderas 5 mm för det förstnämnda och 3 för det andra. Detta för att säkerställa ett säkert grepp på alla typer av underlag – torrt, vått och halt.